Wysokie torty – jak je kroić ?

Czym się charakteryzują i dlaczego są takie wysokie ?


Zmieniają się czasy a wraz z nimi trendy, nawet te w cukiernictwie. Dziś wysoki tort jest najbardziej
na topie i to nie tylko we względów wizualnych ale przede wszystkim smakowych. Można by spytać
jaki ma wpływ wysokość na smak tortu. A więc ma i to znaczący. Otóż wysokość tortu pozwala na
dodanie większej ilości przełożeń między warstwami biszkoptu oraz większej ilość kremu, dzięki temu
tort nie jest banalny, nudny, nie jest to tylko „biszkopt z kremem”. Taki tort bardzo zyskuje na smaku,
ponieważ z każdym kęsem możemy odkrywać nowe smaki i struktury. Między warstwami mogą być
w torcie takie przełożenia jak żelka, curd, chrupiąca pralina, świeże owoce i inne dodatki. Biszkopt
również zyskuje w tym przypadku na smaku ze względu na to, że jest on bardziej nasączony ponczem.
Zatem jak już wiemy co kryje się w środku, przejdźmy do kwestii związanej ze stroną wizualną tortu,
czyli tego co na zewnątrz.
Jak to mówią „oczy jedzą najpierw”, dlatego tak istotne w dzisiejszych czasach jest pierwsze wrażenie
wizualne, również w kwestii jedzenia.


Torty starej szkoły sprzed lat były płaskie a dekorację można było zobaczyć dopiero jak się nad nim
pochyliło bo była ona jedynie od góry. Dzięki zabiegowi wysokiego tortu „ubierany” jest on już na
ściankach a dekoracje znajdujące się na górze (elementy przestrzenne, toppery) są takie, aby można
było w pełnej okazałości podziwiać tort nawet z daleka. Do efektu wystroju tortu można użyć
naprawdę wielu metod oraz rodzajów materiałów. Nie jest to już tylko krem, owoce, masa cukrowa i
napis z czekolady. Wachlarz możliwości jest zdecydowanie bardziej rozbudowany, w zasadzie
nieustannie pojawiają się coraz to nowsze techniki zdobień dające ostatecznie efekt wow, wszystko
zależne jest od koncepcji stylu i motywu przewodniego uroczystości. Na tej płaszczyźnie można
zdziałać naprawdę cuda, a jedynymi ograniczeniami jest tu nasza wyobraźnia idąca w parze z
doświadczeniem.


Jak kroić wysokie torty?


Zatem kiedy już pozachwycamy się tortem z zewnątrz, chcielibyśmy pozachwycać się nim od
wewnątrz, a więc przechodzimy do etapu krojenia tortów wysokich.
Aby pokroić tort w pierwszej kolejności należy usunąć z niego różnego rodzaju ozdoby, zwłaszcza te,
które są niejadalne lub mogą zawierać niejadalne elementy takie jak np. figurki z masy cukrowej
posiadające wykałaczki, kwiaty zarówno żywe jak i suszone, świeczki, toppery. W drugiej kolejności
należy naszykować: – długi, ostry nóż, deskę do krojenia, wysoką szklankę z gorącą wodą. Wysokie
torty kroimy wzdłuż w plastry od jednego do drugiego brzegu. Odcięty plaster od razu kładziemy na
deskę i na niej przekrawamy go na mniejsze, docelowe kawałki. Nóż po każdym cięciu należy zanurzyć
w gorącej wodzie i przetrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Bardzo istotną kwestią jest aby tort
odczekał ok. pół godzinki w temperaturze pokojowej zanim zabierzemy się za jego krojenie,
zdecydowanie ułatwi to nam jego porcjowanie.
Pamiętaj, że podany powyżej sposób krojenia tortów jest jedynie metodą pomocniczą, oczywiście
możesz to zrobić po swojemu.

Dodaj komentarz